markus-winkler-Ber3q-zEhd4-unsplash

5 faedah untuk rakyat Malaysia yang memfailkan cukai pendapatan mereka lebih awal

Kebanyakan pembayar cukai tunggu ke saat-saat akhir untuk mengemukakan penyata cukai pendapatan mereka. Tahukah anda boleh menjadi tertekan bila memfailkan cukai di saat akhir. Jom kita lihat, apa kelebihan bila anda uruskan cukai anda lebih awal.

 

1. Menghilangkan tekanan tarikh akhir cukai

Walaupun memfailkan cukai mungkin merupakan tugas yang tidak menyenangkan, lebih baik menguruskannya secepat mungkin. Adalah lebih baik untuk menyelesaikannya secepat mungkin agar anda tidak perlu berhadapan dengan tekanan membayar cukai secara tergesa-gesa pada saat-saat terakhir. Mulakan persiapan anda dan laksanakan proses e-filing cukai pendapatan anda secepat mungkin.

Semakin cepat anda mula menggunakan cukai, semakin banyak peluang untuk memastikan anda menuntut semua pelepasan cukai, pemotongan cukai dan rebat cukai yang anda layak. Jangan letakkan diri anda pada kedudukan di mana anda harus berusaha untuk memenuhi tarikh akhir.
Ingat untuk tidak tergesa-gesa dalam prosesnya. Begitulah kesilapan berlaku. Dan jika berkaitan dengan cukai, kesalahan tersebut dapat terjadi dengan tanda Ringgit yang besar. Mulakan lebih awal sehingga anda mempunyai masa untuk menyelesaikan tugas dengan betul.

Setelah cukai pendapatan anda difailkan, beri penghargaan kepada anda kerana menjadi pembayar cukai yang cekap dan bertanggungjawab. Anda kemudian boleh berehat dan memerhatikan orang lain yang tertekan mengenai pelaksanaan cukai mereka tepat pada waktunya.

 

2. Lebih banyak masa untuk merancang kewangan

Apabila anda memfailkan cukai anda, anda akan mengetahui dengan tepat berapa banyak yang perlu anda bayar atau berapa banyak bayaran balik yang anda dapat kembali (jika majikan anda mengamalkan Potongan Cukai Bulanan, juga dikenali sebagai PCB).

Walau bagaimanapun, anda tidak perlu membayar sepenuhnya sehingga tarikh akhir pemfailan pada 30 April. Menyiapkan e-filing cukai pendapatan anda lebih awal akan memberi anda masa yang cukup untuk mengatur pembayaran anda, jika ada. Semakin banyak masa anda perlu mendapatkan wang, semakin kecil kemungkinan anda membelanjakan anggaran atau menghabiskan dana kecemasan anda untuk membayar.

Failkan cukai anda lebih awal untuk mengetahui berapa banyak hutang anda, rancang kewangan anda, dan keluarkan bil cukai itu.
Selain itu, mengemukakan penyata cukai pendapatan lebih awal dapat digunakan sebagai kaedah untuk mengurangkan tanggungan cukai anda. Anda secara praktikal mendapat satu tanggungjawab dari bahu anda dan menumpukan perhatian kepada yang lain.

 

3. Bayaran balik cukai yang lebih cepat

Alasan lain untuk mengemukakan cukai lebih awal adalah dengan menerima pengembalian cukai anda lebih awal, jika anda memilikinya. Oleh kerana kebanyakan pembayar cukai mengalami Potongan Cukai Bulanan (MTD / PCB), di mana peratusan gaji mereka ditolak oleh majikan mereka untuk cukai pendapatan, ada kemungkinan besar anda membayar lebih banyak cukai anda, terutamanya jika anda layak menuntut pelepasan cukai.

Memfailkan cukai pendapatan anda secara elektronik, dan memberikan butiran akaun bank yang betul, akan membolehkan Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) menyimpan deposit tersebut terus ke dalam akaun bank anda. Ini adalah kaedah terpantas dan paling berkesan untuk mendapatkan pulangan cukai pendapatan anda. Pulangan cukai anda, besar atau kecil, dapat berguna apabila wang tunai hampir habis, atau anda boleh merancang dengan mudah untuk melaburkannya.

Pembayar cukai yang menggunakan e-filing biasanya mendapatkan bayaran balik mereka dikreditkan terus ke dalam akaun bank mereka dalam masa 30 hari selepas pengisytiharan pendapatan dibuat.

 

4. Lindungi penyata cukai pendapatan anda dari kecurian identiti

Memfailkan cukai pendapatan lebih awal mungkin tidak menghilangkan ancaman pencurian identiti, tetapi dapat melindungi pengembalian wang anda. Penipuan ini berlaku pada awal musim cukai, sebelum kebanyakan pembayar cukai memfailkan. Pada tahun 2015 sahaja, terdapat lima kes menipu dan cubaan menipu rekod cukai, yang melibatkan pembayaran balik cukai hampir RM200,000.

Sekiranya anda mengemukakan cukai lebih awal, LHDNM akan secara automatik menolak permohonan palsu di bawah nama anda.

Lakukan setiap langkah berjaga-jaga untuk memastikan maklumat cukai pendapatan anda dirahsiakan dan dirahsiakan, dan mengurangkan risiko dengan ketara dengan memasukkan cukai anda lebih awal.

 

5. Elakkan membayar denda

Sekiranya anda gagal mengemukakan penyata cukai sebelum tarikh akhir, anda akan dikenakan denda. Anda mungkin berfikir bahawa anda masih banyak waktu masa untuk menyediakan e-filing anda, tetapi anda tidak dapat meramalkan apa yang boleh berlaku secara tiba-tiba.

Anda mungkin duduk pada saat-saat terakhir untuk membuat cukai anda hanya untuk mengetahui bahawa ada sesuatu yang menjadikan keadaan cukai anda lebih rumit dan anda tidak akan mempunyai masa untuk mengetahuinya sebelum anda menyerahkan cukai pendapatan anda.

Merancang pelepasan cukai tambahan atau mengumpulkan resit dari tahun sebelumnya mungkin memerlukan masa. Mungkin ada tiga kemungkinan dalam situasi ini: terlalu banyak menuntut pelepasan anda, kehilangan sedikit pelepasan, atau kehilangan tarikh akhir pemfailan cukai anda sama sekali. Semua senario ini memerlukan wang – jika tidak kehilangan kelegaan anda, ia akan membayar denda yang besar.

Mengapa berisiko melakukan kesalahan tergesa-gesa yang dapat menyebabkan audit mahal?
Elakkan kemungkinan terlambat dan berhutang lebih banyak – atau lebih buruk lagi, membazirkan wang penalti – yang mungkin disalurkan dengan mudah di tempat lain.
Letakkan kaki terbaik anda dan keluar lebih awal untuk memfailkan cukai anda. Lazimnya menyelamatkan anda dari kerumitan dari tergesa-gesa saat-saat terakhir. Mengelakkan penundaan dapat memberi anda ketenangan fikiran. Failkan cukai anda hari ini!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *