pexels-olia-danilevich-5466811

Apa yang anda perlu tahu tentang Pengelakan Cukai (Tax Evasion)

Apakah pengelakan cukai (tax evasion)?
…………………………………………………………………….
Pengelakan cukai adalah tindakan penipuan, tujuannya adalah untuk menghindari dari membayar cukai atau mengurangkan jumlah cukai yang sepatutnya dibayar.
Kegiatan yang dikenakan cukai disembunyikan dari pengetahuan pihak berkuasa cukai dan ia menggunakan kaedah haram untuk mengurangkan jumlah yang harus dibayar. Jenis pengelakan ini tidak sah dan dituntut oleh undang-undang sebagai kesalahan yang boleh dihukum.
Negara menetapkan secara undang-undang pengumpulan cukai tertentu untuk negara. Oleh itu, sumbangan tidak dapat dielakkan.
Mengemas kini cukai yang perlu anda bayar sama pentingnya dengan menjaga perakaunan. Mulakan sekarang dengan MZ Consulting & Corporate Services.

Contohnya ialah:
1. Pendapatan kurang dilaporkan
2. Memalsukan rekod pendapatan
3. Dengan sengaja membayar cukai yang kurang
4. Meningkatkan perbelanjaan dan pemotongan cukai
5. Menyembunyikan wang
6. Menyembunyikan wang dalam akaun luar negara

Penghindaran Cukai (Tax Avoidance)
Terdapat jenis pengelakan lain yang dikenali sebagai penghindaran cukai (tax avoidance) dan ia adalah sah. Ini adalah tindakan yang sah dari segi undang-undang untuk menghindari membayar cukai yang banyak. Ada beberapa cara yang anda perlu tahu agar pengurangan cukai itu tidak menyalahi undang-undang.

Jika anda mampu, kenapa perlu mengelakkan cukai. Anda masih lagi boleh mengurangkan cukai dengan cara sah. Anda tidak tahu bagaimana? Hubungi kami untuk bantu anda failkan cukai anda.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

https://wasap.my/60126604021/khidmatpercukaian

 

.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *